Tuesday, October 17, 2017

Beşiktaş'ta neyin değiştiğine dair basit bir tez

2017/18 sezonunun aşağı yukarı ilk çeyreği biterken Beşiktaş 10 puan kaybetti. Gelecek adına bundan çok endişe veren ise hiçbir maçı üç gol atarak kazanamaması ve kazandığı maçlarda bile ikna edici bir futbol oynamaması oldu. Hem Beşiktaş'ın futbolundaki gözle görülür kötüleşmeye hem de Galatasaray ile arasındaki 8 puan farka sebep vermiş olabilecek bazı etkenlere değinmek isterim.

Şut Lokasyonları - Gol / Şut Oranları




Yukarıdaki grafikler her takım için sırasıyla şu soruları yanıtlamaktadır: Penaltı olmayan şutlar yüzde kaç oranla gol olmuşlar? Şutların yüzde kaçı ceza sahası dışından ve altıpastan ve ceza sahası içinden çekilmiş?  (Ceza sahası içinden çekilen şutlara altıpastan çekilen şutlar dahil değildir. Atılan gollere KK goller dahil değildir.) Bu grafiklerden anlaşılıyor ki:

  • Özellikle Bursaspor ve Galatasaray penaltı olmayan şutlarını lig ortalamasının çok üstünde bir oranda  gole çevirmişler. 
  • Beşiktaş penaltı olmayan şutlarını gole çevirme konusunda ligin en kötü dört takımından biri olmuş.
  • Galatasaray ceza sahası içinden en yüksek oranda şut çeken takım olmuş. Bu mutlaka yüksek gol / şut oranlarına yansımıştır. Bursaspor'un anormal gol / şut oranını ise şut lokasyonları yüzdeleri üzerinden açıklamak zor çünkü hiçbirinde lig ortalamasından fark yaratacak kadar uzakta değiller.
  • Beşiktaş hiçbir şut lokasyonu yüzdesinde lig ortalamasından şut / gol oranında olduğu kadar uzakta değil. Ve hepsinde ortalamanın şut / gol oranını olumlu etkilemesini bekleyeceğimiz tarafında yer alıyor. (CS içi ve altıpasta daha çok, CS dışında daha az şut)
Takımların bu şut lokasyonlarından nasıl bir yüzdeyle gol çıkardıklarına bakalım:

Burada Galatasaray ve Beşiktaş ile arasındaki gol sayısı farkını daha iyi açıklayan bir durum göze çarpıyor. Beşiktaş ceza sahası içinden çektiği şutların sadece %6.56'sını gole çevirebilmiş ve bu konuda ligin en başarısız takımı olmuş. Şampiyon olduğu iki sezonda bu rakamlar %17.9 (2016/17) ve %17.1 (2015/16) idi.

Bu arada Bursaspor'un gol / şut oranında etkili olanın ceza sahası içinden çektikleri şut yüzdesinden ziyade bunları gole dönüştürme konusundaki sıradışı başarıları olduğunu da anlayabiliyoruz.

Bu ortalamaların zaman geçtikçe ekstremleri lig ortalamasına biraz yaklaştıran bir trend izleyeceğini tahmin etmek güç değil. Şu anki durum Beşiktaş'ın oyun zayıflığının bir göstergesi olabilir. Bu zayıflığın neden ortaya çıktığını ise saha içinde olanlarla açıklamaya çalışmak gerek...

Caner - Adriano (Orta - Pas) Farkı

Caner ve Adriano birbirinden çok farklı sol bek tipleri. Ersun Yanal'ın ceza sahası ve çevresini bombardımana tutan Fenerbahçesi'nde çok önemli bir parçasıydı Caner. Beşiktaş'ın Oğuzhan - Atiba ve bekler paslaşması ile rakibin presini etkisiz kılıp oyunu karşı alana yıkma planında ise Adriano kadar katkı sağlayamıyor. Bunun ötesinde Caner orta yapmaya da çok meyilli bir oyuncu. Orta futboldaki hücum aksiyonları içinde ceza sahasına topu göndermenin en verimsiz ve zararlı yoludur. Quaresma ve Caner'in beraber oynadığı anlarda Beşiktaş'ın atak kalitesinin bir hayli azaldığını ve takımın genellikle isabetsiz olan ortalardan doğan rakip ataklarıyla uğraşmak için geri koşmak zorunda kaldığını bu sezon pek çok kez izledik. 

İsabetsiz kısa pas, isabetsiz orta ve top kaybı kriterlerinde Adriano'nun geçen sezonki ve Caner'in şu ana kadarki performanslarını lig geneline oranla kıyaslamak adına aşağıdaki tabloları kullandım. Adriano'nun bulunduğu listeleri artana, Caner'in bulunduğu listeleri ise azalana göre sıraladım. Çünkü Adriano bu kötü istatistiklerin tümünde sonlarda Caner ise başlarda yer alıyor. (Tüm rakamlar 90 dakika başınadır; yanıltıcı derecede aykırı rakamları filtrelemek için bu sezon en az 5 geçen sezon en az 20 maç yapan oyuncuları seçtim)


İsabetsiz Kısa Pas




İsabetsiz Orta



Top Kaybı (Çalım denemeleri hariç)






90 dakika başına isabetsiz pas listelerindeki isabetli pas adetlerine de (AccSP sütunu) dikkat çekmek isterim. Geçtiğimiz sezon Adriano en yüksek isabetle kısa pas veren sol beklerden biriydi. Bu sezon ise Beşiktaş'ta Caner'den daha düşük yüzdeli pas veren sadece dört oyuncu var. Bunlardan sadece Lens'in ortalaması alışılagelmişin çok altında. Bir orta saha virtüozü! Necip, forvet Negredo ve kaleci Fabri'nin ortalamalarının düşük olmasında şaşırtıcı birşey yok.




Adriano'nun sol bekte (ve dolayısıyla Gökhan Gönül'ün sağ bekte) tekrar düzenli şekilde başlamasının ne kadar önemli olduğunu 2017/18'in ilk çeyreği ile 2016/17'deki hakim bek performansları örneği üzerinden anlamak mümkün. Adriano - Caner değişikliğinin ardından Beşiktaş'ın özellikle lig performanslarında ciddi bir düzelme olacağını düşünüyorum. 

Son bir not da gelecek üzerine... Yaşlanmakta olan kadrosunu yenilemek Beşiktaş'ın gelecek transfer dönemlerindeki en büyük önceliği olmalı. Sağ bek için adayım Ruben Aguilar. Hem son dört sezon baz alındığında Avrupa'nın 30 liginde en iyi pas yapan 5 bekten biri, hem de Montpellier'in PSG ve Monaco karşısında aldığı beraberliklerde 90 dakika sahada kaldı. Hem de ucuz...


Bütün istatistikler WhoScored'dan alınmıştır. 




No comments:

Post a Comment