Friday, November 3, 2017

TSL'de 10. hafta itibariyle rakip şutları verileri

Önceki hafta yayınladığım yazımda ligdeki takımların 9. hafta itibariyle elde ettiği şut istatistiklerini iki kıstasta ele almıştım: Toplam şut ve gol sayıları ile şutların kaleyi bulma oranı ve kaleyi bulan şutların gol olma oranı. İlk kıstas takımlarının hücum gücünü hacim üzerinden ifade ediyordu; ikincisi ise yapılan hücumların verimliliği üzerinden. 

Bu yazımda ise aynı kıstasları 10. hafta itibariyle takımların rakiplerine tanıdığı şut imkanlarına uyarlayarak savunma güçlerini ifade etmeyi amaçladım. İlk iki grafik her takımın karşılaştığı rakiplerine yukarıdaki iki kıstas çerçevesinde verdiği hücum imkanlarını gösteriyor. Üçüncü grafik karşılaşılan rakiplerin ceza sahası içinden şut çekme oranı ile tüm şutların kaleyi bulma ve gol olma oranları arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Geçen yazımda yaptığım gibi geride kalan iki sezonun istatistiklerini de kıyaslama imkanı sağlaması açısından görselleştirmek isterdim. Ancak veri kaynağım olan WhoScored'dan bu verileri almak çok zamanımı alacağından dürüst olmak gerekirse üşendim. Penaltılar şutlara ve gollere dahil edilmemiştir.

Rakiplerin çektiği şut ve attığı gol sayıları:


Rakip şutların kaleyi bulma oranı ve kaleyi bulan rakip şutların gol olma oranı:


Rakip şutlarının ceza sahası içinden çekilme oranı ile şut verimlilikleri arasındaki ilişkiler:

Üç grafikte de en çarpıcı takımlardan biri Antalyaspor. Rakipleri lig ortalaması olan yaklaşık %12'lik şut-gol oranından %3,5 daha yüksek oranla Antalyaspor'a gol atmış. Aslında rakiplerinin çektiği şut sayısı bakımından lig ortalamasındalar. Rakiplerine ceza sahası içinden şut çektirme konusunda da lig ortalamasında sayılırlar. Rakip şutlarının kalelerini bulması oranında ise ortalamaya göre gayet iyi konumdalar. Ancak ve ancak kalelerini bulan her iki şuttan biri gol olmuş! Bu şimdiye dek rastladığım en ekstrem istatistiklerden biri. Öncelikle on maçın altısında kalede olan Boffin kötü bir kaleci değil. Aksine Malatyapsor ve Akhisar maçlarında son derece zor kurtarışlar yaptı örneğin. Kasımpaşa'nın ilk golünde bir hatası var o kadar. Ferhat Kaplan ise yediği 6 golün ikisinde (Hakan Arslan'ın üçüncü ve Umut Bulut'un golleri) büyük hatası var. Ama gerçek şu: Antalyaspor rakiplerine o kadar iyi şut imkanları veriyor ki kalelerinde değil Boffin Buffon bile olsaydı durumları pek farklı olmayacaktı. Birkaç örnek için bkz. Kayseri, Bursaspor ve Sivasspor maçlarındaki goller. (Bu arada yıllardır online üyelik ücretini artırıp sağladığı görüntü kalitesinde tek adım ilerleme ihtiyacı görmeyen eski adıyla LigTV yeni adıyla BeinSports'a saygılarımı sunarım)

Dikkat çeken başka bir takım Karabükspor. Lig ortalamasına kıyasla rakiplerine az çektiriyorlar. Ama çektirdikleri şutlar %40'a yakın ihtimalle kaleyi buluyor, kaleyi bulanlar da%40'a yakın ihtimalle gol oluyor. Onlar da Antalyaspor gibi verdi mi çok fena pozisyon vermekten mustarip. Mesela Osmanlıspor maçında Serdar Gürler'in ilk golü. (Bein Sports spikeri bu gole hazırlanış bakımından güzel diyor ama aslında yeniş bakımından korkunç bir gol) Ayrıca gene benzer şekilde duran top savunmalarında sorun yaşıyorlar. Mesela Yalçın'ın Malatya'yı kornerden 1-0 öne geçirirken 1 metre yakınında kimsenin olmaması. Bu arada çok merak ediyorum koca ülkede şu pozisyonu Gaman'dan daha iyi savunacak bir tane futbolcu yok mu? Adem'e 3 kere dönüp bakıp gene de vurmasına izin verebilecek şekilde topla alakası olmayan bir yere kayması muhteşem gerçekten. Alanya maçında yedikleri gol ise tehlikeli noktalarda topa müdahale konusundaki savunma zaaflarının en net göstergesi.

Başakşehir'in şimdiye kadarki savunma performansı da sıradışı. Ceza sahası içinden %60'a yakın bir oranla şut çektiriyorlar. Ne var ki bunların kaleyi bulma, kaleyi bulanların da gol olma oranları o kadar düşük ki Beşiktaş ve Galatasaray ile birlikte ligin en az gol yiyen takımları arasında yer almayı başarıyorlar. Bunun oynadıkları rakiplerin performansı ile ilgili olup olmadığı tartışmaya açık. Örneğin Kadıköy'deki maçta Fenerbahçe ceza sahası içinden korkunç bir şut performansı sergileyip dokuz şutun sadece ikisinde isabet bulabilmişti. Benzer şekilde Göztepe on üç ceza sahası içi şutundan sadece üç isabet ve sıfır gol çıkarabilmişti. Yedikleri penaltı olmayan on golden üçü ceza sahası dışından ki bu oldukça yüksek bir oran olsa gerek diye düşünüyorum.

Son olarak Konyaspor'a değinmek lazım. Ligdeki toplam gol sayısına attığı ve yediğiyle en az katkı yapan takım. Aslında iyi bir savunma takımı görüntüsündeler. Ancak iyi savunduklarından çok daha kötü hücum ettiklerini 9. hafta şut verilerinden görebiliyoruz. Maçlarını çok fazla kişinin izlediğini tahmin etmiyorum. Aykut Kocaman'dan daha da sıkıcıları varmış demek ki....

No comments:

Post a Comment