Monday, November 6, 2017

TSL'de 11. hafta itibariyle şutör verileri

11. hafta itibariyle ligin 90 dakika başına en çok isabetli şut çeken 30 futbolcusunu kaleyi tutturma ve kaleyi tutturduğu zaman gol atma başarısına göre kıyasladım. Atılan gollere penaltılar dahil değildir. En az 5 maça çıkmış ve 450 dakika oynamış oyuncular dahil edilmiştir. 


Delarge ve Khalili'nin iki ekstremi teşkil ettiğini görüyoruz. Khalili kaleyi affetmiyor ama kolay kolay tabelayı değiştiremiyor; Delarge ise kaleyi bir tutturdu mu tabela büyük ihtimalle değişiyor. Hem isabetli şut atma hem de bunlardan gol çıkarma konusunda ortalamadan olumlu yönde en uzak futbolculardan biri Tolga diğeri de Jahovic. Zaten ikisi de şimdiye dek beklentilerin çok ötesinde, sürdürülebilmesi zor performanslar gösterdiler. Fenerbahçe'nin 11 hafta bitmişken ligin düzenli oynayanlar içinde 90 dakika başına en çok isabetli şut çeken 30 futbolcusu arasına sadece Valbuena'yı sokabilmiş olması işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olmalı. Beşiktaş'ın 9. hafta itibariyle geçerli olan hücum verimsizliğinin oyuncu bazındakı yansımasını bu grafikte görmek mümkün.

Son olarak enteresan sayılabilecek bir bulgu: Bu tablodaki futbolcuların kaleyi bulma yüzdesinin lig genelinden yaklaşık %13 daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak aynı futbolcuların kaleyi bulan şutlarının gol olma ortalaması lig geneli ortalamasından yaklaşık %4 daha düşük. Diğer bir deyişle şu ana dek ligin en iyi nişancıları sadece kaleyi bulmak konusunda ligin geri kalanından daha mahir olabilmiş. Bu cümleyi kuramayacağımız bir hafta eninde sonunda gelir diye tahmin ediyorum. Çünkü bu yazının konusu oyuncu bazlı istatistik takım bazlı istatistiğe göre daha fazla iniş çıkış gösterecektir.

No comments:

Post a Comment